Ansamblul bisericii evanghelice fortificate


Categorie: Altele
Perioada: sec. XIII - XVIII
Importanta: A
Cod LMI: SB-II-a-A-12355
Adresa: Str. Cetăţii 1-3
Localitate: oraş CISNĂDIE
Judet: Sibiu
Regiune: Transilvania

Ansamblul cuprinde:

Imagini

Ansamblul bisericii evanghelice fortificate

Imagini de arhiva

Nu exista imagini de arhiva
 

Localizarea aproximativa, la nivel de localitate


Descrieri/Comentarii

emilia / 16-Jul-2009

Biserica evanghelica din Cisnadie era la inceputul secolului al XIII-lea o cladire romanica. A fost reconstruita si considerabil intarita in a doua jumatate a secloului la XV-lea, in stil gotic.
Turnul de la vest, o mareata realizare, cu un frumos portal romanic, este partea care a ramas din constructia initiala.
In corul bisericii sunt resturi de fresce din secolul al XV-lea. Se mai disting, vagi ca niste umbre, personajele dintr-o adoratie a magilor.
In stanga corului este sacristia. Aici se afla un crucifix de tabla de arama, de mici dimensiuni, probabil adus de colonisti la venirea lor in Ardeal. Piete semipretioase minuscule fixate in arama batuta, un mic lantisor cu o piatra la capatul lui, cum sunt cele din bijuteriile popoarelor migratoare de la inceputul evului mediu, dovedesc vechimea venerabila a acestei opere, unica in Ardeal.
Tot acolo se gaseste o piatra de mormant, fixata in zid, cum sunt multe in bisericele sasesti, cu portretul si epitaful unui preot al bisericii, Johannes Hutter Sibiensis, din 1638.
Usa sacristiei, la care partea de lemn este mai noua, are ornamente de fier batut, din secolul al XV-lea.
Sub turn, in nava laterala sudica, un vas mare de arama (cristelnita), cu o inscriptie araba pe el, a ajuns aici din Orient, fiind darul unui turc sau egiptean din secolul al XVII-lea.
Tot aici se afla o foarte curioasa piatra, barbar sculptata, avand pe ea doua capete asezate antitetic, unul foarte deteriorat, inconjurate de un manunchi de impletituri, care formeaza o cruce.
Sub turn, la intrare este o usa construita din bucati de fier batute pe nicovala.
Biserica a fost una dintre cele mai capabile sa reziste unui atac, deoarece in afara de turnul gigantic de la vest, mai avea intarite corul si cele doua aripi ale transeptului, care se preoiectau inafara si in sus prin constructia in mai multe etaje, aparand intrarile de la nord si sud. Intrarea din sud are un admirabil portal gotic, in gresie.
De jur imprejur erau trei incinte prevazute cu turnuri si bastioane, astfel incat in 1658, biserica-fortareata a rezistat atacului turcesc.
(dupa "Bisericile Cetati ale sasilor din Ardeal" de G. Oprescu - 1957)